§ IV Scansores, or Climbers
“Hail, beauteous stranger of the wood,
Attendant on the spring!
Now Heaven repairs thy rural seat,
And woods thy welcome sing.
“Soon as the daisy decks the green,
Thy certain voice we hear;
Hast thou a star to guide thy path,
Or mark the rolling year?
“Delightful visitant! with thee
I hail the time of flowers,
When heav’n is fill’d with music sweet,
Of birds among the bowers.”
Logan.
The well-known notes of this bird, in spite of their monotony, are heard with pleasure in spring, as a sure prognostic of fine weather. The Cuckoo is generally first heard about the middle of April, and ceases towards the end of June. This bird is so shy that he is seldom seen when uttering his singular note. The female does not build a nest, but lays her eggs in that of some other bird.
The Cuckoo is somewhat less than the magpie, his length being about twelve inches from the tip of the bill to the end of the tail. He is remarkable for his round prominent nostrils; the lower part of the body is of a yellowish colour, with black transverse lines on the throat and across the breast; the head and upper part of the body and wings are beautifully marked with black and tawny stripes, and on the top of the head there are a few white spots. The tail is long, and on the exterior part, or edges of the feathers, there are several white marks; the ground colour of the body is a sort of grey. The legs are short, and covered with feathers, and the feet are composed of four toes, two before and two behind.
We are indebted to the observations of Dr. Jenner for the following account of the habits and economy of this singular bird in the disposal of its eggs. He states that, during the time the hedge-sparrow is laying her eggs, which generally occupies four or five days, the Cuckoo contrives to deposit her egg among the rest, leaving the future care of it entirely to the hedge-sparrow. This intrusion often occasions some disorder; for the old hedge-sparrow, at intervals while she is sitting, not only throws out some of her own eggs but sometimes injures them in such a way that they become addled, so that it frequently happens that not more than two or three of the parent bird’s eggs are hatched: but, what is very remarkable, it has never been observed that she has either thrown out or injured the egg of the Cuckoo. When the hedge-sparrow has set her usual time, and has disengaged the young Cuckoo and some of her own offspring from the shell, her own young ones and any of her eggs that remain unhatched are soon turned out: the young Cuckoo then remains in full possession of the nest, and is the sole object of the future care of the foster parent. The young birds are not previously killed, nor are the eggs demolished; but they are left to perish together, either entangled in the bush that contains the nest, or lying on the ground beneath it. On the 18th June, 1787, Dr. Jenner examined a nest of a hedge-sparrow, which then contained a Cuckoo’s and three hedge-sparrow’s eggs. On inspecting it the day following, the bird had hatched: but the nest then contained only a young Cuckoo and one hedge-sparrow. The nest was placed so near the extremity of a hedge, that he could distinctly see what was going forward in it; and, to his great astonishment, he saw the young Cuckoo, though so lately hatched, in the act of turning out the young hedge-sparrow. The mode of accomplishing this was curious; the little animal, with the assistance of its rump and wings, contrived to get the bird upon its back, and making a lodgment for its burden by elevating its elbows, climbed backward with it up the side of the nest, till it reached the top; where, resting for a moment, it threw off its load with a jerk, and quite disengaged it from the nest. After remaining a short time in this situation, and feeling about with the extremities of its wings, as if to be convinced that the business was properly executed, it dropped into the nest again. Dr. Jenner made several experiments in different nests, by repeatedly putting in an egg to the young Cuckoo, which he always found to be disposed of in the same manner. It is very remarkable that nature seems to have provided for the singular disposition of the Cuckoo in its formation at this period; for, different from other newly-hatched birds, its back, from the scapulae downward, is very broad, with a considerable depression in the middle, which seems intended for the express purpose of giving a more secure lodgment to the egg of the hedge-sparrow or its young one, while the young Cuckoo is employed in removing either of them from the nest. When it is about twelve days old, this cavity is quite filled up, the back assumes the shape of that of nestling birds in general, and at that time the disposition of turning out its companion entirely ceases. The smallness of the Cuckoo’s egg, which in general is less than that of the hedge-sparrow, is another circumstance to be attended to in this surprising transaction, and seems to account for the parent Cuckoo’s depositing it in the nest of such small birds only as these. If she were to do this in the nest of a bird that produced a larger egg, and consequently a larger nestling, the design would probably be frustrated, the young Cuckoo would be unequal to the task of becoming sole possessor of the nest, and might fall a sacrifice to the superior strength of its partners. Dr. Jenner observes, that the egg of two Cuckoos are sometimes deposited in the same nest; and gives the following instance which fell under his observation. Two Cuckoos and a hedge-sparrow were hatched in the same nest; one hedge-sparrow’s egg remained unhatched. In a few hours a contest began between the Cuckoos for possession of the nest; and this continued undetermined till the afternoon of the following day, when the one which was somewhat superior in size, turned out the other, together with the young hedge-sparrow and the unhatched egg. The contest, he adds, was very remarkable; the combatants alternately appeared to have the advantage, as each carried the other several times nearly to the top of the nest, and again sank down oppressed by the weight of its burden; till at length, after various efforts, the strongest of the two prevailed, and was afterwards brought up by the hedge-sparrow.
The American Cuckoo, or Cow bird, is quite different in its habits to the European Cuckoo, as it builds a nest for its eggs, and hatches its young itself like other birds.
Receives his name from his habit of pecking the insects from the chinks of trees and holes in the bark. The bill is straight, strong, and angular at the end; and in most of the species is formed like a wedge, for the purpose of piercing the trees. The nostrils are covered with bristles. The tongue is slender, and cylindrical in shape, and to the touch is hard and bony. The Woodpecker, in common with the Humming Bird, though for a different object, possesses the remarkable property of being able to dart out its tongue and secure insects at a considerable distance from its beak. For the purpose of effectually capturing the stronger insects, the tongue is barbed at the end, and provided with glutinous secretion. The toes of this bird are placed two forward and two backward; and the tail consists of ten hard, stiff, and sharp-pointed feathers. A Woodpecker is often seen hanging by his claws, and resting upon his breast against the stem of a tree; when, after darting his beak against the bark, with great strength and noise, he runs round the tree with much alacrity, which manœuvre has made the country people suppose that he goes round to see whether he has not pierced the tree through, though the fact is, the bird is in search of the insects, which he hopes to have driven out by his blow.
The following lines, from Moore’s beautiful song, allude to the noise which the Woodpecker makes in searching for its food:
“I knew by the smoke that so gracefully curl’d
Above the green elms, that a cottage was near,
And I said, if there’s peace to be found in the world,
A heart that was humble might hope for it here.
Every leaf was at rest, and I heard not a sound,
But the Woodpecker tapping the hollow beech-tree.”
The fact is, that this beating against the bark is for no other purpose than to rouse the insects which the chink contains, and to force them to come out, which they do from their alarm at the noise, when the Woodpecker turning round takes them unawares, and feeds upon them: if the insects do not answer the delusive call, he darts his long tongue into the hole, and brings out, by this means, his reluctant prey. The plumage of this bird is a compound of red and green, two colours, the approximation of which is always productive of harmony in the works of nature. They nestle in the hollows of trees, where the female lays five or six whitish eggs, without making any nest, trusting to the natural heat of her body to hatch them.
The Green Woodpecker is seen more frequently on the ground than the other kinds, particularly where there are ant-hills. It inserts its long tongue into the holes through which the ants issue, and draws them out in abundance. Sometimes with its feet and bill it makes a breach in the nest, and devours the ants and their eggs at its ease. The young ones climb up and down the trees before they are able to fly; they roost very early, and repose in their holes till day. There are many different kinds of Woodpecker, five of which are common to this country.
This bird, Mr. Gould tells us, has received its English name from its habit of moving its head and neck in various directions, and with an undulating motion, like that of a snake; indeed, in some parts of England it is called the snake-bird. When found in its usual retreat in the hole of a tree, it makes a loud hissing noise, raises the feathers of the crown, and writhing its head and neck towards each shoulder alternately, with grotesque contortions, becomes an object of terror to a timid intruder; and the bird, taking advantage of a moment of indecision, darts with the rapidity of lightning from a situation where escape appeared impossible.
The Wryneck deposits its eggs on fragments of decayed wood within a hollow tree, and makes scarcely any nest. The birds when caught young are easily tamed.
Is a native of South America, very conspicuous for the magnitude and shape of its bill; which, in some of the species, is nearly as long and as large as the body itself. The length of its body is about eighteen inches (the size of the magpie); the head is large and strong, and the neck short, in order the more easily to support the bulk of such a beak. The head, neck, and wings are black; the breast of a most lovely orange saffron colour; the lower part of the body and the thighs are vermilion; the tail black. Mr. Gould’s specimen represents a narrow straw-coloured belt across the centre of the breast, dividing the orange tint from the vermilion. One of these birds that was kept in a cage was very fond of fruit, which it held for some time in its beak, touching it with great delight with the tip of its feathery tongue, and then tossing it into its throat by a sudden upright jerk; it also fed on small birds, insects, caterpillars, &c.
The tongue of the Parrot is not unlike a black soft bean, and fills so completely the capacity of its beak, that the bird can easily modulate sounds and articulate words; the beak is composed of two pieces, both moveable, which is a peculiarity belonging almost exclusively to this tribe of birds. The bill of the Parrot is strongly hooked, and assists it in climbing, catching hold of the boughs of the trees with it, and then drawing its legs upwards; then again advancing the beak, and afterwards the feet, for its legs are not adapted for hopping from bough to bough, as other birds do. Several stories are told of the sagacity of these birds, and of the aptitude of their interrogatories and answers, but they have been no doubt the effect of chance.
Dr. Goldsmith says that a Parrot, belonging to King Henry the Seventh, having been kept in a room next the Thames, in his palace of Westminster, had learned to repeat many sentences from the boatmen and passengers. One day, sporting on its perch, it unluckily fell into the water. The bird had no sooner discovered its situation, than it called out aloud, “A boat! twenty pounds for a boat!” A waterman, happening to be near the place where the Parrot was floating, immediately took it up, and restored it to the king; demanding, as the bird was a favourite, that he should be paid the reward the bird had called out. This was refused; but it was agreed that, as the Parrot had offered a reward, the man should again refer to its determination for the sum he was to receive. “Give the knave a groat,” screamed the bird the instant the reference was made.
The memory of Parrots is very astonishing, and they can not only imitate discourse, but can sing verses of songs, and mimic gestures and actions. Scaliger saw one that performed the dance of the Savoyards at the same time that it repeated their song. The song was well imitated, but when the bird tried to caper, it was with the worst grace imaginable, as he turned in his toes, and kept tumbling back in a most clumsy manner.
Willoughby tells us of a Parrot, which, when a person said to it, “Laugh, Poll, laugh,” laughed accordingly, and the instant after screamed out, “What a fool to make me laugh!” Another, which had grown old with its master, shared with him the infirmities of age. Being accustomed to hear scarcely anything but the words “I am sick;” when a person asked it, “How do you do, Poll?” “I am sick,” it replied in a doleful tone, stretching itself out, “I am sick.”
Parrots are very numerous in the East and West Indies, where they assemble in companies, like rooks, and build in the hollows of trees. The female lays two or three eggs, marked with little specks, like those of the partridge. They never breed in our climate, though they live here to a great age. They feed entirely upon vegetables, but, when tame, will take from the mouth of their master or mistress any kind of chewed meat, and chiefly eggs, of which they seem particularly fond. They bite or pinch very hard, and some of them possess so much strength in their beak, that they could easily break a man’s finger. The Parrot is sensible of attachment, as well as of revenge; and if in their mimic attitudes they show great pleasure at the sight of their feeders, they also fly up with anger to the face of those who once have affronted or injured them.
Which is perhaps more commonly seen in England than the African Grey Parrot, is a native of South America, and receives its name from the great river Amazon, on the banks of which it is common. In its native country it does much damage to the plantations, and indeed many of the Parrots are as injurious in this respect as they are beautiful in their plumage. The Green Parrot resembles the Grey species in its habits, and may likewise be taught to speak with much distinctness.
Is one of the largest of the parrot tribe, and painted with the finest colours Nature can bestow. The beak is uncommonly strong; and the tail proportionally longer than that of any of the parrot tribe. Its voice is fierce and tremulous, sometimes sounding like the laugh of an old man; and it seems to utter the word “Arara,” which occasions its bearing that name in its native country.
When tame, it eats almost every article of human food, and is particularly fond of bread, beef, fried fish, pastry, and sugar. It cracks nuts with its bill, and dexterously picks out the kernels with its claws. It does not chew the soft fruits, but sucks them by pressing its tongue against the upper part of its beak: and the harder sort of food, such as bread and pastry, it bruises, or chews, by pressing the tip of the lower upon the most hollow part of the upper mandible.
The Scarlet Macaw (M. Macao) is another large species, of a bright red colour, with some blue and yellow feathers on the wings, and blue ones about the base of the tail. It was formerly common in the West Indian Islands, but has now become rare there. Its voice is very loud and harsh.
This beautiful species, no less remarkable for the elegance of its form than for its docility and imitative powers, is supposed to have been the first of the parrot species known to the ancients, from the time of Alexander the Great down to the age of Nero. It is about fifteen inches long; its bill is thick and red; the head and the body a bright green; the neck, breast, and the whole of the under side of a paler tint. It has a red circle, or ring, which encompasses the neck, and is about the breadth of a little finger at the back; but grows narrower by degrees towards the sides, and ends under the lower bill. The lower part of the body is of so faint a green, that it seems almost yellow. The tail also is of a yellowish green, and the legs and feet ash-coloured.
The Warbling Grass Paroquet. — (Melopsittacus Undulatus.)
Great numbers of Paroquets of different species are found in Australia, and most of these live and seek their food upon the ground rather than in trees. One of them is called the Ground Paroquet, as it is never seen to perch upon trees, but is always running about among the grass and herbage. The Warbling Grass Paroquet is a well known and beautiful little Australian bird, of which considerable numbers have been imported into this country of late years; it is deservedly a favourite, both on account of its elegance, and from its possessing a gentle warbling note very different from the harsh screaming of many species of its tribe. It can, however, scream vigorously for its size. In the interior of Australia these charming little birds occur in countless multitudes. They feed chiefly on the seeds of grasses, which they pick up whilst running upon the ground, but they perch in crowds upon the gum-trees for shelter from the noon-day heat, and also before starting on an expedition in search of water.
This bird is distinguished from the parrots, by a beautiful crest, composed of a tuft of elegant feathers, which he can raise or depress at pleasure. We meet with some of a beautiful white plumage, and the inside feathers of the crest of a pleasing yellow, with a spot of the same colour under each eye, and one upon the breast. The Cockatoos are natives of the Indian Islands and Australia, where they are found in great abundance. Their food consists of seeds and soft and stony fruits, which last their powerful bill enables them to break with ease. They are easily tamed when taken at an early age, after which they become familiar and even attached, but their imitative powers seldom go beyond a very few words added to their own cry of Cockatoo.
In a wild state they are shy, and cannot easily be approached. The flesh of the young birds is accounted very good eating. The female is said to make her nest in the rotten limbs of trees, using nothing more than the accumulation of vegetable mould formed by the decayed parts of the bough. The eggs are white, without spots; there are no more than two young at a time. The natives first find the nest by the pieces of bark and twigs which the old birds strip off the trees adjoining that in which the nest is situated. It is a remarkable fact that the bark is never stripped off the tree which contains the nest.
Mr. Bennet, in speaking of the large black Cockatoo of New Holland, says, that if this bird observes on the trunk of a tree indications of a larva being within, it diligently labours to get at it with its powerful beak, and should the object of its pursuit be deep within the wood, as often happens, the trunk becomes so extensively hacked, that a slight gust of wind will lay the tree prostrate.