Better Gutenberg
Free, beautifully formatted public-domain ebooks
‹Better GutenbergMrs. Loudon’s Entertaining Naturalist§ IX — Quadrumana, or Four-handed Animals · 24 of 45Contents›

Mrs. Loudon’s Entertaining Naturalist

by Jane Loudon

24 of 45 · Contents · Download EPUB

§ IX Quadrumana, or Four-handed Animals

Animals of the Monkey tribe are furnished with hands instead of paws; their ears, eyes, eyelids, lips, and breasts resemble those of the human species. For greater facility of description, the animals of this extensive tribe are usually arranged in the three divisions of Apes, Baboons, and Monkeys. Apes are destitute of tails, and the chief of this kind is the Ourang Outan, or Wild Man of the Woods: he is found in the forests of Borneo and Sumatra. He is a solitary animal, and avoids mankind. The largest are said to be six feet high, very active, strong, and intrepid, capable of overcoming the strongest man: they are likewise exceedingly swift, and cannot easily be taken alive. When young, however, the Ourang Outan is capable of being tamed: one of them, shown in London some years ago, was taught to sit at table, make use of a spoon or fork in eating, and drink wine out of a glass. It was mild and affectionate, much attached to its keeper, and obedient to his commands.

This Ape, which is an inhabitant of the great forests of Western Africa, is generally considered to be that which approaches nearest to the human species in its conformation. When full-grown, he measures about five feet in height, standing erect, but this is a posture which he does not naturally prefer, and when on the ground he usually walks upon all fours, applying the outside of his hinder feet and the knuckles of his fore limbs to the earth. His skin is clothed with long coarse black or dark-brown hair, which becomes scanty on the lower surface of the body and on the limbs; the face is naked and of a flesh colour, and at each side there hangs down a great bush of long hair like a whisker. The Chimpanzee lives in the trees, upon the branches of which he is very active, and he has intelligence enough to build himself a sort of hut of branches, usually about thirty or forty feet from the ground. His food consists chiefly of fruits, and he is said to fly from the presence of man.

Young Chimpanzees have frequently been brought to this and other European countries, and several of them have been exhibited in our Zoological Gardens. They are generally gentle and rather melancholy in their deportment, and often show much affection for those who have the charge of them. Of a specimen exhibited in France in his time, Buffon gives the following interesting account: “I have seen this animal,” he says, “present its hand to lead out its visitors, or walk about with them gravely as if it belonged to the company. I have seen it seat itself at table, unfold its napkin and wipe its lips, use its spoon and fork to carry its food to its mouth, pour its drink into a glass, and touch glasses when invited; fetch a cup and saucer to the table, put in sugar, pour out its tea, and leave it to cool before drinking it; and all this without any other instigation than the signs and words of its master, and often of its own accord.” Buffon adds that it had a taste which, no doubt, some of our young readers partake: “It was excessively fond of sugar-plums.”

This wonderful Ape, which has lately been discovered in the same region inhabited by the Chimpanzee, is thought, in some respects, to possess even a greater resemblance to our own species. He is said to attain a height of seven feet, but the largest specimens hitherto obtained have been rather less than six feet high. By some travellers the Gorilla is said to walk upright, with his hands resting on the nape of his neck, but the state of his knuckles shows that he usually goes, like the Chimpanzee, on all fours. His skin is covered with short grizzled hair, and the naked skin of his face and hands is black. The Gorilla is much dreaded by the negroes who have to pass through the forests frequented by him when engaged in hunting the Elephant; this is not on account of his teeth, although they are sufficiently formidable, but of the enormous strength of his hands, with which he can strangle a man in a moment, and it is even said that the old males never miss an opportunity of performing this operation. It is even said, that as a party of hunters is passing through the forest, one of their number will sometimes disappear suddenly, being caught up by a Gorilla lurking upon the low branches of a tree; the monster speedily strangles his victim and then lets the body fall.

Is a species of Monkey quite destitute of a tail, which inhabits the northern parts of Africa, and is also found on the Rock of Gibraltar. Caubasson relates a laughable anecdote of one of these animals, which he brought up tame, and which became so attached to him as to be desirous of accompanying him wherever he went: when, therefore, he had to perform divine service, he was under the necessity of shutting him up. One day, however, the animal escaped, and followed the father to church, where, silently mounting on the top of the sounding-board, above the pulpit, he lay perfectly quiet till the sermon began. He then crept to the edge, and, overlooking the preacher, imitated his gestures in so grotesque a manner, that the whole congregation were convulsed with laughter. Caubasson, surprised and displeased at this ill-timed levity, reproved his auditors for their inattention; and on the obvious failure of his reproof, he, in the warmth of zeal, redoubled his gesticulations and his vociferations. These the Ape so exactly imitated that all respect for their pastor was swallowed up in the scene before them, and they burst into a loud and continued roar of laughter. A friend of the preacher at length stepped up to him; and on perceiving the cause of this hilarity, it was with the utmost difficulty he could command a serious countenance while he ordered the Ape to be taken away.

A genus of Quadrumana, which comprises a large, fierce, and formidable race of animals, who, though they in a slight degree partake of the human conformation, like the Ourang Outan, &c., are in their dispositions and habits the very reverse of gentleness and docility. The Baboons are the ugliest of all the Quadrumana. Their eyes are small, and sunk underneath their eyebrows. Their forehead is low, and the development of the snout and face is enormously disproportioned to the size of the skull. Their great strength and fierce disposition make them very much dreaded in the countries they inhabit. Baboons differ from the apes on the one hand, and the monkeys on the other, by having short tails.

The Common Baboon is of a sandy colour, with a reddish shade on the shoulders, head, and back. It is playful and good-tempered when young, but becomes morose and savage with age. Buffon thus describes a full-grown specimen he saw:—“It was not altogether hideous, and yet it excited horror. It seemed to be always in a state of savage ferocity, grinding its teeth, perpetually restless, and agitated by unprovoked fury. It was a stout-built animal, whose nervous limbs and compressed form indicated great force and agility; and, though the length and thickness of its shaggy coat made it appear much larger than it really was, it was so strong and active that it might easily have repelled the attacks of several unarmed men.”

The Cape Baboon, or Chacura (Cynocephalus porcarius), is as big as a large mastiff, covered with hair of an olive-black colour on the back, and with paler hair beneath. He has a canine face; the snout resembles that of a hog, and the nails are flat, but sharp and very strong. It is said that he follows goats and sheep in order to drink their milk; he partakes of human dexterity in getting the kernels out of nuts, and loves to be covered with garments; he stands upright, and imitates with ease many human actions. The cunning of these animals is well exemplified in their mode of plunder. They form long lines, extending from their retreat to the object in view, and then pitch the produce of their theft from hand to hand till it is secure.

The Mandrill is the largest kind of Baboon, being nearly five feet high when it stands upright. It is distinguished from other Baboons by having a large protuberance on either cheek, which is marked with numerous red, blue, and purple stripes.

“Those which have been observed in a domestic state are generally remarked to have had a strong taste for fermented and spirituous liquors. A remarkably fine individual which was long kept at Exeter Change, and afterwards at the Surrey Zoological Gardens, drank his pot of porter daily, and evidently enjoyed it; it was a most amusing sight to see him seated in his little armchair with his quart pot beside him, and smoking his short pipe with all the gravity and perseverance of a Dutchman. In a state of nature his great strength and malicious character render the Mandrill a truly formidable animal. As they generally march in large bands they prove more than a match for the other inhabitants of the forest. The inhabitants themselves are afraid to pass through the woods unless in large companies and well armed.”

The Proboscis Monkey is so called from its long projecting and disproportionate nose; it is an inhabitant of the island of Borneo, where it lives in troops on trees in the vicinity of its rivers. It is of a savage disposition. The Diana Monkey is called after the goddess of that name, from the crescent of white hair which ornaments its brow. It is very playful, and one of the most graceful of the tribe; it is found in the hottest parts of Africa. Monkeys are less in stature, and more numerous, than the apes and baboons. They live almost entirely in trees. Their natural food is vegetable—fruit of all sorts, corn, and even grass; but when domesticated, they learn to eat almost anything that is served on our tables.

There are few persons that are not acquainted with the various mimicries of these animals, and their capricious feats of activity. Anecdotes of this kind are very numerous; we shall content ourselves by giving the following:—Captain Stedman, while hunting among the woods of Surinam for provisions, says, that he shot at two of these animals, but that the destruction to one of them was attended with such circumstances as to ever afterwards deter him from going monkey hunting. “Seeing me nearly on the bank of the river, in the canoe,” says he, “the creature made a halt from skipping after his companions, and, being perched on a branch that overhung the water, examined me with the strongest marks of curiosity; while he chattered prodigiously, and kept shaking the boughs on which he rested, with incredible strength and agility. At this time I laid my piece to my shoulder and brought him down from the tree: but may I never again be witness to such a scene! The miserable animal was not dead, but mortally wounded. I seized him by the tail, and taking him in both my hands, to end his torment swung him round, and hit his head against the side of the canoe; but the poor creature still continued to live, and looked at me in the most affecting manner that can be conceived. I therefore knew no other means of ending his murder than to hold him under water till he was drowned: but even in doing this, my heart sickened; for his little dying eyes still continued to follow me with seeming reproach, till their light gradually forsook them, and the wretched animal expired.”

The manner in which some of the Monkey tribe capture shell-fish is remarkably indicative of their cunning and ingenuity. The oysters of the tropical climates, being larger than ours, the Monkeys, when they reach the sea-side, pick up stones, and thrust them between the opening shells, which being thus prevented from closing, the cunning animals eat the fish at their ease. In order to attract crabs, they put their tails before the holes in which they have taken refuge; and when the creatures have fastened on the lure, the Monkeys suddenly withdraw their tails, and thus drag their prey on shore.

The Monkey generally brings forth one at a time, and sometimes two. They are rarely found to breed when brought over into Europe; but those that do exhibit a very striking picture of parental affection. The male and female are never tired of fondling their young one. They instruct it with no little assiduity; and often severely correct it, if stubborn, or disinclined to profit by their example. They hand it from one to the other, and when the male has done showing his regard the female takes her turn in the work of affection.

Are both natives of South America; they live in large troops, feeding on roots, fruits, and insects, and are much more gentle than those of the old world. Of the Capuchin there are many species, differing from each other in colour only; they are very lively, active, and amusing, and about a foot long. The Spider Monkey, like the Capuchin, has a long prehensile tail, which it uses like a fifth hand. Nature seems by this addition to have more than recompensed them for the want of a thumb, for by it, when they are unable to leap from one tree to another, on account of the distance, they form a kind of chain, with their young upon their backs, hanging down by each other’s tails. One of them holds the branch above, and the rest swing to and fro like a pendulum, until the undermost is enabled to catch hold; the first then lets go his hold, and thus comes undermost in his turn; in this way they can travel a great distance without ever touching the ground. Curious illustrations of this are daily seen at the Zoological Gardens, where there are several of these Monkeys.

The Ouistiti, or Marmozet, inhabits the Brazils, and is of small size, not measuring more than seven inches, though his tail is near eleven; he weighs about six ounces, and, like others of his kind, lives not only on vegetables, but also upon insects, the eggs of birds, and even small birds. His face is almost naked, of a swarthy flesh colour, with a white spot above the nose; the tail is full of hair, and annulated with ash-coloured and black rings alternately; his nails are sharp, and his fingers like those of a squirrel.

The Marikina is a beautiful little animal, not above nine inches long, and is sometimes called the Lion Monkey; his hair is long, soft, and glossy; his head is round, his face brown, and his ears hid under the long hairs which surround his face, and which are of a bright red, while those on his body and tail are of a beautiful pale yellow, or gold colour. He is very playful, and of a seemingly robust temperament, for we have seen one which lived five or six years in Paris, without any other particular care than keeping it during the winter in a chamber in which there was a fire every day.

May be considered as the connecting link between the Monkeys and the genuine quadruped. Their habits are nocturnal, whence they have been called Lemurs, or ghosts. They pass a considerable portion of the day in sleep, rolled up like a ball, with the large tail passed between the hind legs, and twisted round the neck. They live in troops, more or less numerous, like the apes and monkeys, on trees, and climb with great quickness, and leap with so much force as frequently to rise ten feet at a single bound. They feed on fruits, roots, &c., and carry their food to their mouth with their hands, like the apes; their voice, when not alarmed, is a quick grunt. Their nocturnal and unobtrusive habits may probably account in some degree for the rarity of their appearance. They are all inhabitants of Madagascar, but allied species are also found in Bengal, and other parts of Hindostan, in Ceylon, and Java. The above specimens are from the Zoological Gardens, and are the White-fronted and the Black and White Lemurs.

← Back to Mrs. Loudon’s Entertaining Naturalist

Scroll to Top