Better Gutenberg
Free, beautifully formatted public-domain ebooks
‹Better GutenbergMrs. Loudon’s Entertaining Naturalist§ IV — The Marsupialia, or Pouch-bearing Animals · 19 of 45Contents›

Mrs. Loudon’s Entertaining Naturalist

by Jane Loudon

19 of 45 · Contents · Download EPUB

§ IV The Marsupialia, or Pouch-bearing Animals

This remarkable animal was first discovered by the celebrated Captain Cook, in New Holland: and as it was the only quadruped discovered on the inland by the first settlers, they attempted to hunt it with greyhounds. The astonishing leaps it took, however, quite puzzled the colonists, who found it extremely difficult to catch. At first it was supposed that there was only one kind of Kangaroo, but now many species have been discovered, some of them not larger than a rat, and others as big as a calf. Kangaroos live in herds; one, older and larger than the rest, appearing to act as a kind of king. The ears of the Kangaroo are large, and in almost constant motion; it has a hare-lip, and a very small head. The fore legs, or rather paws, are short and weak, with five toes, each ending in a strong curved claw. The hind legs, on the contrary, are very large and strong, but the feet have only four toes, and much weaker claws. The tail is very long and tapering; but is so thick and strong near the body, that it forms a kind of third hind leg, and wonderfully assists the animal in supporting itself in its ordinary upright position. Its leaps are of extraordinary extent, being often from twenty to thirty feet in length, and six or eight feet high. When the animal is attacked, it uses its tail as a powerful instrument of defence, and also scratches violently with its hind feet. It generally sits upright, but brings its fore feet to the ground when it is grazing. It lives entirely on vegetable substances. The most curious part of the Kangaroo is the pouch which the female has in front for carrying her young. It is just below her breast, and the young ones sit there to suck; and even when they are old enough to leave the pouch, take refuge in it whenever they are alarmed.

The Kangaroo is easily tamed, and there are many in a tame state in England. In Australia, Kangaroo beef, as it is called, is eaten, and found very nourishing; but it is hard and coarse. The female has generally two young ones at a time, which do not attain their full growth until they are a year old.

When a large Kangaroo is pursued by dogs, it generally takes refuge in a pond, where, from the great length of its hind legs and tail, it can stand with its body half out of the water, while the dogs are obliged to swim. Thus the Kangaroo has a decided advantage; for, as each dog approaches him, he seizes it with his fore paws, and holds it under water, shaking it furiously till the dog is almost suffocated, and very glad to sneak off as soon as the Kangaroo lets him go.

The female, when pursued and hard-pressed by the dogs, will, while making her bounds, put her fore paws into her pouch, take a young one from it, and throw it as far out of sight as she possibly can. But for this manœuvre, her own life and that of her young one would be sacrificed; whereas, she frequently contrives to escape, and returns afterwards to seek for her offspring.

This creature, which is a native of North America, is about the size of a cat, and its fur is of a dingy white, except the legs, which are brown, and the nose and ears, which are yellowish. There is also a brownish circle round each eye, and the ears are nearly black at the base.

The Opossum generally lives in trees, suspending itself by the tail, by means of which it swings from branch to branch. In this manner it catches the insects and small birds, on which it generally feeds; but sometimes it descends from the tree, and invades poultry-yards, where it devours the eggs, and sometimes the young fowls. It resembles the kangaroo in its pouch for carrying its young, but in no other particular, as it walks on four feet, and its legs are uniform in length; and it has a long flexible tail, which is of no use to it either in leaping, or as a weapon of defence. The tail is, however, of singular use to the young, as when they get too large to be carried in the pouch, they fly to their mother when alarmed, and twisting their long slender tails round hers, leap upon her back. The female Opossum may be sometimes seen thus carrying four or five at once.

The Opossum may be easily tamed, but is an unpleasant inmate, from its awkward figure and stupidity, and its very disagreeable smell. The American Indians spin its hair and dye it red, and then weave it into girdles and other articles of clothing. The flesh of these animals is white and well tasted, and is preferred by the Indians to pork: that of the young ones eats very much like the sucking-pig.

This animal, which is very common in Australia, has some resemblance in its aspect and colour to a fox; but is much smaller. It has a long, furred tail, very different from that of the opossum. The Phalanger lives amongst the branches of the trees, on which it climbs about at night with great agility; its food consists partly of fruits and partly of small birds, which it easily captures during its nocturnal excursions. It is called the Opossum by the colonists of Australia. There are several kinds of Phalangers, some of which are known as Flying Phalangers, from their having a broad loose fold of skin along each side, which, when stretched out by means of the legs, serves to support the little creature for a time in the air, and enables it to leap to great distances.

← Back to Mrs. Loudon’s Entertaining Naturalist

Scroll to Top