Better Gutenberg
Free, beautifully formatted public-domain ebooks
‹Better GutenbergBirds of BritainGreenshank — Totanus Canescens (J. F. Gmelin) · 330 of 398Contents›

Birds of Britain

by J. Lewis Bonhote

330 of 398 · Contents · Download EPUB

Greenshank — Totanus Canescens (J. F. Gmelin)

In a few places in Scotland where large tracts of pine forest exist some small boggy swamps varying in size from two or three acres to perhaps half an acre, may be found situated in the midst of the woods. These swamps form the summer home of the few Greenshanks that nest with us. The eggs are placed on a tussock in the centre of one of these bogs, so that to reach them is by no means an easy matter, and so cunning are these birds that they are seldom seen feeding on the swamp where they nest, but prefer to dine elsewhere. The eggs are generally of a light stone colour, boldly blotched and marked with darker brown. As soon as the young are hatched the parents remain in constant attendance, and should any one disturb the peace of their solitude, fly round, calling out incessantly. Amid such surroundings, therefore, be it in Scotland, Sweden, Finland, or elsewhere, the Greenshank is born, but as soon as he is able to fly at about five weeks old he departs with his parents for the nearest sea-shore where the mud-flats exposed at each tide afford him abundant nourishment. He is a wild and restless bird, and continually utters his clear “tui-tui” when on the wing. As a rule he is more partial to ditches filled and emptied at every tide than a broad flat expanse of mud, and by walking quickly along a ditch he may often be closely approached and watched as he probes the soft ooze for worms, shrimps, sand-hoppers, or anything that may come handy. At the least sign of danger, however, he is off, calling out as he rises and displaying a very conspicuous white rump. Although liking to associate with others of his kind, his wild flight soon breaks up the family party, so that by the time he reaches our shores in August and September it is generally in twos and threes. The abundance of food on the shore has not been without its effect, and he is at this time of year exceedingly fat, doubtless a wise provision, as both old and young are moulting and migrating, which must be a serious tax on their system. They stay but a short time with us, and by the beginning of October the last of them has gone and their ringing “tui-tui” no longer enlivens the shore. In April they will return, but they are then anxious to reach their summer home, and brief as is their passage in autumn it is still shorter in spring, and if we wish to see them then it must be at their home in Scotland or farther north.

In summer the back is nearly black, each feather being margined with white; rump white; head white streaked with dark brown. Under parts white with a few blackish streaks on the throat and upper breast. In winter the back is greyer and the under parts are pure white. The sexes are alike. The young are browner on the back, and have buffish margins to the feathers. Length 14 in.; wing 7·25 in.

← Back to Birds of Britain

Scroll to Top