Better Gutenberg
Free, beautifully formatted public-domain ebooks
‹Better GutenbergBirds of BritainThe Wood Pigeon — Columba Palumbus, Linnæus · 255 of 398Contents›

Birds of Britain

by J. Lewis Bonhote

255 of 398 · Contents · Download EPUB

The Wood Pigeon — Columba Palumbus, Linnæus

Whereas in the case of many species one has to record their increasing scarcity and approaching extermination as far as these islands are concerned, with the Wood Pigeon the case is very different. Nesting in the woods throughout the country, where, owing to strict preservation, trespassers are forbidden and raptorial birds shot, this species has of late years increased with amazing rapidity and may be found in winter in flocks of thousands, which often do considerable damage to the crops. Although as a rule very shy and wary, it becomes in towns, where it is unmolested, absurdly tame, and it may now be found in the London parks and squares disputing with the omnipresent Sparrow the crumbs of bread thrown out by passers-by. It is curious and interesting to note that it is very conservative in its habits, rarely settling on any of the buildings like the wild domestic Pigeons, which are descended from the Rock Dove, but always keeping to the trees and gardens, leaving its tame relative in undisputed possession of the streets and buildings. On one occasion at least it deigned to avail itself of civilisation, for a nest was recently found in one of the parks composed almost entirely of ladies’ hairpins.

The nest is usually placed on a tree, but sometimes in bushes or hedgerows. It is made of twigs laid loosely on each other, and is such a flimsy structure that one would never imagine it capable of forming an efficient nursery for so large a bird. Two eggs only are laid, which, as with all Pigeons, are pure white. Two or three broods are often reared in the season, both sexes taking their turn at incubation and rearing the young.

Pigeons when first hatched are covered with coarse yellowish down and are very helpless; they are fed for the first ten days on a sort of soft curd known as Pigeon’s milk, which is secreted in the crop, or is, as has been stated, the secretion of two glands placed on each side near the crop, but this latter point requires confirmation. They are fed by regurgitation, the young bird inserting its beak into that of the parent.

The note of the Wood Pigeon is a soft melodious “cooroo, coo, coo.” When courting he expands his tail, blows out his crop, and holding his head high in the air utters his coo; he then bows, and raises his expanded tail. His hen, who usually shows but little enthusiasm over the display, has probably moved a little farther off, and the display ends with an awkward hop towards her.

The flight is rapid and sustained, but in the nesting season, and occasionally at other times, an upward soaring flight is indulged in over their nesting home. Its food consists chiefly of grain, seeds, beechmast, and acorns; but at certain seasons, especially when the snow is on the ground, large quantities of green food are eaten, tender turnip tops being much sought after.

The adult is a delicate bluish grey all over, having a violet green metallic patch on the sides of the neck, bounded on each side by a patch of white. The breast is a rich vinous purple. Tail and wing feathers nearly black. Bill yellow; legs red. The sexes are alike; and the young resemble their parents, but are duller in colour and lack the metallic and white patch on the sides of the neck. Length 17 in.; wing 10 in.

← Back to Birds of Britain

Scroll to Top