Descriptions and Biographies
The Blue Jay — Crow Family — Corvidæ
Length: About 11½ inches; 1½ inch longer than the robin; tail, over 5 inches long.
General Appearance: A crested grayish-blue bird, with bright blue wings and tail, barred and tipped with black and white. In flight, the long tail is conspicuous; it resembles a pointed fan.
Male and Female: Grayish-blue above, grayish-white below, lighter on throat and belly. Head with a conspicuous crest; forehead black; bill long, strong, and black. A black band that extends back of the crest and encircles the throat is widest across the breast. Wings bright blue, barred with black; the white tips of some of the feathers form bands and patches of white.
Note: A harsh yăh, yăh, yăh, or jay, jay, jay, which Thoreau says is “a true winter sound, wholly without sentiment.”3
Song: A pleasant, flute-like strain: Pedunkle, pedunkle, parlez-vous. There is a sort of jerkiness about his love-song, as though his throat was unaccustomed to make agreeable sounds. Jays are able to produce many strange noises, and appear to enjoy using their power.
Habitat: Woodlands; those containing oaks and other nut-bearing trees preferred.
Nest: A rough basket of twigs, with a soft lining of root-fibers.
Range: Eastern North America. A permanent resident of south-central Canada and eastern United States, west to the Dakotas, Colorado, and central Texas.
This brilliant, handsome blue-coat never “hides his light under a bushel”; his noisy jay-jay always proclaims his presence. He would at times be unendurable, except that he never remains long in one place; he is on the leap constantly, with a dash and an impudent assurance that is amusing.
He is the “bad boy” of the bird neighborhood, the terror of the small birds. They seem to have the same fear of him that children have of a great bully. He swoops down upon them, worries and frightens them, robs their nests, and brings to his own spoiled fledglings eggs and young as tidbits.
He is a devoted husband and father, who shows his best traits in his family circle. He reminds one of certain human beings who take excellent care of their own, but who are neither good neighbors nor desirable citizens. Occasionally, however, he has family differences. My sister tells of watching a jay bring twig after twig for nest-building to his mate, who was evidently in a bad mood. She would have none of them; she seized each twig and threw it away with a disagreeable yăh, yăh. After repeated attempts, he gave it up and both flew away. My sister never learned what occurred later.
The jay is an inveterate tease. He delights in annoying poor half-blind owls in the day-time, by pecking at them from unexpected quarters. An owl has been known to seize the Tormentor and speedily put an end to his existence.
The blue jay is a member of the same family to which the crow belongs, and while totally different in appearance, resembles him in his cleverness, his fearlessness, and his audacious insolence. Dr. Henshaw, formerly of the Biological Survey in Washington, brings the following accusation against this bird:
“The blue jay is of a dual nature. Cautious and silent in the vicinity of its nest, away from it, it is bold and noisy. Sly in the commission of mischief, it is ever ready to scream ‘thief’ at the slightest disturbance. As usual in such cases, its remarks are applicable to none more than itself, a fact neighboring nest-holders know to their sorrow, for during the breeding season the jay lays heavy toll upon the eggs and young of other birds, and in doing so deprives us of the services of species more beneficial than itself.”4
Mr. E. R. Kalmbach, also of the Biological Survey, says that in winter jays eat the eggs of the tent caterpillar, and the larvæ of the brown-tail moth, besides waste grain, and “mast,”—the name given to vegetable food such as acorns, beechnuts, chestnuts, hazelnuts, etc. It likes pecans and cultivated fruit in their season—two other points against the bird. The wild fruits it selects are of no economic value.
Mr. Kalmbach concludes: “The blue jay probably renders its best service to man in destroying grasshoppers late in the season and in feeding on hibernating insects and their eggs, as they do in the case of the tent caterpillar and brown-tail moth. Beetles and weevils of various kinds also fall as their prey. The severest criticism against the species is the destruction of other birds and their eggs. Where we wish to attract the latter in large numbers about our dooryards, in our parks, and in game preserves, it will be well not to allow the jay to become too abundant.”5
Wilson Flagg says: “The blue jay is a true American. He is known throughout the continent and never visits any other country. At no season is he absent from our woods.
“He has a beautiful outward appearance, under which he conceals an unamiable temper and a propensity to mischief. There is no bird in our forest that is arrayed in equal splendor. But with all his beauty, he has, like the peacock, a harsh voice. He is a sort of Ishmael among the feathered tribes, who are startled at the sound of his voice and fear him as a bandit. There is no music in his nature; he is fit only for ‘stratagems and spoils.’
“He is an industrious consumer of the larger insects and grubs, atoning in this way for some of his evil deeds. I cannot say, therefore, that I would consent to his banishment, for he is one of the most cheering tenants of the grove at a season when they have but few inhabitants.”6
Florida Jays
Two species of jays are found in Florida. One, called the FLORIDA BLUE JAY, resembles its northern relative, except that it is somewhat smaller (10½ inches), is less brilliant in color, and has narrower, less conspicuous white tips to its feathers. These jays frequent live-oak trees. A flock of six or eight on the ground searching for acorns, is pleasing to the eye, but not to the ear.
A second species is called the FLORIDA JAY. The top and sides of its head are a grayish-blue; its neck, wings, and tail are a brighter blue; its back is a grayish-brown; its under parts are gray, washed with brown, and faintly streaked on throat and breast. Its breast-band is bluish. This jay is found chiefly along the southern coast of Florida. The absence of a crest is its most distinguishing mark.
Pacific Coast Jays
Two species of jays are common in California and its neighboring states. One, the STELLER JAY, enjoys a good reputation. It differs from its better-known relatives in appearance, also. Its head, crest, throat, breast, and back are a brownish-black; its belly and rump are light blue, its wings and tail purplish-blue, barred with black.
It is a shy bird and does not often approach the haunts of man. Its food is very like that of other jays, but its habits bring no condemnation upon it.7
The CALIFORNIA JAY is similar to the Florida Jay and may be easily distinguished by its blue head without a crest, its blue neck, wings, and tail, its brown back, white throat, and gray under parts. This jay is a decided reprobate. Professor Beal has characterized it as follows: “It freely visits the stockyards near ranch buildings, and orchards and gardens. As a fruit stealer it is notorious. One instance is recorded where seven jays were shot from a prune tree, one after the other, the dead bodies being left under the tree until all were killed. So eager were the birds to get the fruit that the report of the gun and the sight of their dead did not deter them from coming to the tree. In orchards, in canyons, or on hillsides adjacent to chaparral or other cover, great mischief is done by this bird. In one such case an orchard was under observation at a time when the prune crop was ripening, and jays in a continuous stream were seen to come down a small ravine to the orchard, prey upon the fruit, and return.
“Fruit stealing, however, is only one of the sins of the California jay. That it robs hens’ nests is universal testimony. A case is reported of a hen having a nest under a clump of bushes; every day a jay came to a tree a few rods away, and when it heard the cackle of the hen announcing a new egg it flew at once to the nest. At the same time the mistress of the house hastened to the spot to secure the prize, but in most cases the jay won the race. This is only one of many similar cases recounted. The jays have learned just what the cackle of the hen means. Another case more serious is that related by a man engaged in raising white leghorn fowls on a ranch several miles from a canyon. He stated that when the chicks were very young the jays attacked and killed them by a few blows of the beak and then pecked open the skull and ate out the brains. In spite of all efforts to protect the chicks and kill the jays, the losses in this way were serious.”8
The Canada Jay
The Canada jay is similar in form and size to its blue relatives, but has the coloring of a northern winter landscape—gray, black, and white. This jay has no crest; the back of its head and nape are black; the forehead and neck are white; the upper parts are gray, with darker gray wings and tail; under parts, light gray; tail, long; plumage, fluffy and fur-like.
This bird is found in the forests of Canada and in the northern part of the United States, where it is most common in the coniferous forests of Maine and Minnesota, in the wilder parts of the White and Green Mts., and in the Adirondacks.
Major Charles Bendire, in his interesting “Life Histories of American Birds,” published by our government, writes the following amusing account of the Canada jay:
“No bird is better known to the lumbermen, trappers and hunters along our northern border than the Canada Jay, which is a constant attendant at their camps, and affords them no little amusement during the lonely hours spent in the woods. To one not familiar with these birds it is astonishing how tame they become.
“Mr. Manly Hardy writes: ‘The Canada Jay is a constant resident of northern Maine, but in some seasons they are far more abundant than in others, being usually found in companies of from three to ten. They are the boldest of all our birds, except the Chickadee, and in cool impudence far surpass all others. They will enter tents, and often alight on the bow of a canoe where the paddle at every stroke comes within 18 inches of them. I know of nothing which can be eaten that they will not take, and I had one steal all my candles, pulling them out endwise one by one from a piece of birch bark they were rolled in, and another pecked a large hole in a cake of castile soap. A duck which I had picked and laid down for a few minutes had the entire breast eaten out by one or more of these birds. I have seen one alight in the middle of my canoe and peck away at the carcass of a beaver I had skinned. They often spoil deer saddles by pecking into them near the kidneys. They do great damage to the trappers by stealing the bait from traps set for martens and minks and by eating trapped game; they will spoil a marten in a short time. They will sit quietly and see you build a log trap and bait it, and then, almost before your back is turned, you hear their hateful ca-ca-ca as they glide down and peer into it. They will work steadily carrying off meat and hiding it.’”