Better Gutenberg
Free, beautifully formatted public-domain ebooks

Essays in Natural History and Agriculture

by Thomas Garnett

19 of 41 · Contents · Download EPUB

To Professor Rennie

In your edition of Montagu’s “Ornithological Dictionary,” just published, you say—speaking of the Wren—“An anonymous correspondent of Loudon’s ‘Magazine of Natural History,’ &c. &c.;” and you remark, “There can be no doubt of these supposed ‘cock-nests’ being nothing more than unfinished structures of paired birds; otherwise, the story would require the support of very strong evidence to render it credible.”

As I am the anonymous correspondent alluded to, I forward you a few observations of facts tending, as I think, to confirm my view of the question.

In the first place, these nests are far too abundant for the birds, which are not plentiful—at least, in this neighbourhood. Again, it is at least five to one that any Wren’s nest which is found during the summer without a lining of hair or feathers is ever completed, or has any eggs in it. This I have verified in a hundred instances, when, having found Wrens’ nests, I have visited them again at intervals, for the purpose of ascertaining whether my opinion of cock-nests was correct.

Farther, in a small wood adjoining my garden, where I was certain there was only one pair of Wrens, I found at least half-a-dozen nests, not one of which was either lined with feathers or ever had eggs in it; although I discovered they were not all deserted, as I found an old bird roosting in one of them. I was induced to be more particular in my remarks in consequence of my seeing Mr. Jennings’s remarks in the “Magazine of Natural History;” and I searched, as I supposed, every bank, bush, and stump in the wood two or three times before I could find the breeding-nest, which I at last discovered in the twigs of a willow on the bank of the river, in the centre of a bunch of tangled grass, cotton waste, and straws which had been left there by the floods, and which the bird had apparently excavated and in it formed its nest, which was profusely lined with rooks’ feathers.

The fear of being thought tedious prevents my giving other facts which tend, as I think, to prove the correctness of my opinion; however, I will just add that all the persons with whom I have conversed who take an interest in such pursuits, agree with me in opinion in this matter.

The nest I have just spoken of was also a strong proof that Wrens, although they may not always adapt their materials to the locality they have chosen for a nest, frequently do so; and if this is not with the intention of concealing it, but merely because the materials are at hand, it serves the purpose of concealment also, and very effectually. The one I am speaking of was so exactly like the other lumps of rubbish which had been left by the floods in the same bush, that I did not discover that it was a Wren’s nest until I had pulled it out of the twigs; and if a Wren builds its nest in a haystack—which it frequently does—the front of the nest is almost invariably composed of the hay from the stack, which prevents its being seen much more effectually than if the moss of which the body of the nest is composed were visible on the outside.

The fact that the long-tailed tits occasionally associate to the number of six or seven, and have a nest in common, which is mentioned in the same page of the “Magazine of Natural History” as the Wrens’ nests, I could prove by the testimony of twenty people who saw the nest and young there spoken of. I should be glad to learn whether the same thing has been noticed by other people.

Among the few rare birds which it has been my good fortune to procure is a Woodpecker, which I killed this summer, and which is not mentioned in your edition of Montagu, although spoken of by Bewick as a dubious species, under the name of the Middle Spotted Woodpecker.

A pair of these birds had built their nest, or rather hatched their young (for there was no nest), in a hole in a decayed ash tree about twenty feet from the ground. There were two young ones, which I secured, as well as one of the old ones, and they are all in the possession of a professional friend of mine, who is a collector of ornithological specimens.

The old one measures 9 1/2 inches long, and weighed 46 1/2 dwts. an hour after it was killed. The forehead is a dirty buff, the whole crown of the head a bright crimson; the irides a dark lead colour, and it has a white ring round its neck. In other respects it corresponds with your description of the Picus major. The sex was not ascertained. The young ones have also the bright crimson head, and differ very materially from the old one.

The Chevy Linnet, as the lesser Redpole is called, is found here throughout the year, and is at no time a scarce bird with us. It frequently builds its nest in the alder and willow bushes, on the banks of the brooks or rivers. It is a late breeder, the nests being often met with containing eggs or young in July. In the winter it feeds upon the seeds of the alder or the cones of the larch, hanging suspended from the twigs like the titmouse.

We have also the Gray Wagtail (Motacilla sulphurea) with us the whole year, but it is rather a rare bird at all times and in all localities with which I am acquainted. (1853:—It is more plentiful now than it was in 1831.)

I very strongly suspect Selby is mistaken when he says, “that previous to its departure in September, it assembles in small flocks or families, which haunt the meadows or bare pastures.” This does not agree with my observations of this bird, although quite true when applied to the Spring Wagtail (Motacilla flava); on the contrary, the Grey Wagtail is solitary throughout the year, except in the breeding season, and never frequents the meadows, but is found in the beds of the rivers, brooks, or ditches, where its shrill note often betrays it to eyes which would otherwise never see it.

This bird may be easily distinguished from the Spring Wagtail by its note when flying—yet, notwithstanding the difference is very apparent to a person who hears them both, it is not so easily described. In attempting to do so, therefore, I hope I shall be excused if I don’t make the difference so apparent in the description as it is in reality. The latter part of the note of the Grey Wagtail when flying is higher in the musical scale than the former part, and is very staccato, thus: [BAR OF MUSIC] generally being uttered as the bird makes a spring in the air, [10] whilst the latter part of the note of the summer-bird is lower in the scale than the former part, which is more prolonged than in the note of the Grey Wagtail, and is slurred into the latter part, something in the following manner: [BAR OF MUSIC] Of course I don’t mean it to be understood that these notes are either of the same pitch, or that they bear the same relation to each other that the notes of the bird do, but as a rude attempt at illustrating what I could not explain in any other way.

A singular habit which I have noticed in several individuals of this species (M. sulphurea) has amused me exceedingly. They were in the habit of looking at their own images in the windows and attacking them, uttering their peculiar cry, and pecking and fluttering against the glass as earnestly as if the object they saw was a real rival instead of an imaginary one (a friend who observed it, insisted that, Narcissus-like, it was in an ecstasy of self-admiration). What is more remarkable, two of these instances occurred in the autumn, when one would not suppose the same motives for animosity to exist that would probably actuate them in the spring.

The first of these instances was when I was a boy, and was repeated daily for several weeks, both against the windows of my father’s house and those of our neighbour, who, being rather superstitious, was alarmed about it, and came to consult my mother on the subject. She said there was a bird which her brother told her was a barley-bird (Motacilla flava), which was continually flying against her windows, and as birds were not in the habit of doing so generally, she thought something serious was portended by it. My mother comforted her as well as she could, and I undertook to rid her of the annoyance, which I did by setting a horsehair-noose on one of the window-ledges which it frequented. I soon caught it, and by plucking out the under-tail coverts, with which I wanted to dress yellow duns, I effectually cured it of the propensity—whether, Narcissus-like, it was in an ecstasy of self-admiration, or like the cock which attacked its own image in the boot (which Mr. Robert Warren’s poet and painter have immortalized), it would admit of no rival.

It has been suggested, and I think with great probability, that the bird was merely attempting to catch the flies which it saw on the inside of the panes of glass; but certainly it was not so silent about it as these birds generally are when they are feeding.

← Back to Essays in Natural History and Agriculture

Scroll to Top